Aurelius

Aurelius

Aurelius poskytuje vína typu Rizlingu rýnskeho. Sú výrazne aromatické s väčším zastúpením kvetinových tónov s podtónom zrelého domáceho ovocia (jablko, hruška, marhuľa a broskyňa).

Pôvod a rozšírenie:
Aurelius je nová odroda. Vznikla na Morave v Šľachtiteľskej stanici vinárskej v Pernej, ako kríženec odrôd Neuburgské x Rizling rýnsky. Vyšľachtili ju J. Veverka a F. Zatloukal. Zaregistrovaná bola v roku 1983. Jej rozšírenie nie je veľké. V ČR sa na celej pestovanej ploche viniča podieľa 0,3 %, jej podiel však narastá. Z celkovej plochy vinohradov na Slovensku v súčasnosti zaberá len 7,5 ha čo predstavuje 0,05%.

Morfológia:
List: Stredne veľký, až veľký, okrúhly, tmavozelený, na vrchnej strane hladký, na spodnej strane husto chĺpkatý. Čepeľ listu je 5 – 7 laločnatá. Stopka je stredne dlhá, na jednej strane tmavofialová.
Strapec: Stredne veľký, cylindrický, stredne hustý, pri základe vytvára dve malé krídelká. Stopka je skôr krátka.
Bobuľa: Stredne veľká až menšia, guľatá, zelenožltá.

Fenológia:
Na jar pučí relatívne neskoro, kvitne v strednom období. Dozrieva stredne neskoro, v závislosti od priebehu počasia v tretej dekáde septembra, až v prvej dekáde októbra.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Má rád kvalitné vinohradnícke polohy. Ideálne sú svahovité pozemky s južnou alebo juhovýchodnou expozíciou, s dokonalým príjmom slnečného žiarenia.
Rez a vedenie: V úrodnejších pôdach sa odporúča vysoké vedenie, na výsušné svahy stredné spôsoby vedenia. Odporúčané zaťaženie je 8 plodonosných očiek na m2.
Úroda: Takmer pravidelné sú úrody 10 t.ha-1, pri dosiahnutí cukornatosti nad 20 °NM. Obsah kyselín sa pohybuje v priemere 8 – 9 g.l-1. 

Enológia:

Veľmi zriedka sa vyrába víno z odrody Aurelius v akostnom stupni. Hrozno vyzrieva väčšinou do prívlastkových kategórií, ktoré začínajú u kabinetného vína. U tejto odrody sa často pohybujeme na úrovni výberu z hrozna alebo bobuľového výberu.
K výraznejšiemu uvolneniu aromatických látok zo šupky sa využíva metóda krátkodobej macerácie rmutu. Dobré je zabezpečiť nízku teplotu macerácie, aby nedošlo k prehriatiu.
Macerácia napomáha uvolneniu pozitívnych aromatických látok a k zlepšeniu plnosti chuti. Chladným kvasením získame výrazne aromatické vína s menšou plnosťou chuti. U odrody Aurelius sa však očakávajú plné a výrazné vína, a preto sa pri kvasení používajú bežné teploty 18 – 22 °C. Pri kvalite hrozna vo výberových kategóriách je veľmi vhodné usilovať sa o zachovanie harmonickej hladiny zbytkového cukru a neusilovať sa o prekvasenie ,,do sucha“.
Aurelius poskytuje vína typu Rizlingu rýnskeho. Sú výrazne aromatické s väčším zastúpením kvetinových tónov s podtónom zrelého domáceho ovocia (jablko, hruška, marhuľa a broskyňa).

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.