Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Vína z Cabernet Sauvignonu sú tmavo granátovej farby, s typickou vôňou čiernych ríbezli sprevádzanou v závislosti na zrelosti hrozna i vína vôňami čerešní, černíc, cédrového dreva či marmelády. Víno je mohutné, s veľmi dlho trvajúcim dojmom.

Synonymá:
Francúzsko: Vidure Sauvignon, Petit Bouschet, Bouchet-Sauvignon
Španielsko: Burdeos Tinto

Pôvod a rozšírenie:

Odroda patrí do skupiny kabernetových odrôd, ktoré majú svoj pôvod vo Francúzsku, kde sa pestovali už v 13. – 14. storočí. Rozšírené boli najviac v 16. storočí za kardinála Richelieu, v juhozápadnom Francúzsku. Podľa najnovšieho genetického výskumu je krížencom medzi odrodami Cabernet Franc x Sauvignon.
V súčasnosti je jednou z desiatich najrozšírenejších modrých muštových odrôd pestovaných vo svete, od Austrálie, cez Južnú Afriku, Európu až po Južnú Ameriku. V Českej republike sa pestuje na 1,3 % všetkých výsadieb. Na Slovensku tvorí 1,89 % plochy vinohradov. Zaregistrovaná bola v roku 1980.

Morfológia:
List: Stredne veľký, výrazne 5 – laločnatý s hlbokými výrezmi. Čepeľ listu je sieťovito zvlnená, na spodnej strane jemne chĺpkatá. Stopka je stredne dlhá.
Strapec: Stredne veľký, 120 – 150 mm dlhý s krídelkami, rovnomerne hustý.
Bobuľa: Skôr menšia, guľovitá, symetrická, modrá s celoplošným voskovým povlakom.



Fenológia:
Pučí v polovici apríla. Kvitne v prvej a druhej dekáde júna. Mäknutie bobúľ začína v poslednej dekáde augusta. Dozrieva v druhej polovici októbra. Termín zberu je závislý na požadovanej kvalite hrozna.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Pre neskoré dozrievanie vyžaduje iba tie najlepšie vinohradnícke stanovištia. Najlepšie sú dokonale oslnené a dostatočne záhrevné svahovité pozemky. Požiadavky na pôdu sú podstatne nižšie. Dobrú kvalitu poskytuje aj v menej výživných suchších pôdach.
Rez a vedenie: Vhodným pestovateľským tvarom je stredné vedenie s rezom na ťažne. Doporučené zaťaženie závisí i na plodnosti klonového materiálu a môže sa pohybovať v rozmedzí 4 – 8 očiek na m2 pôdy.
Úroda: Plodnosť je nižšia 5 – 9,5 t.ha-1, pri cukornatosti 17 – 20 °NM a obsahu kyselín 8,5 – 12 g.l-1.

Enológia:
Technológia spracovania sa volí podľa fenolovej zrelosti a aromatického charakteru bobúľ. Hrozno, u ktorého vnímame trávnaté tóny v bobuliach, taniny v šupke a fenolová zrelosť semien nie je dokonalá, využívame kratšiu dobu macerácie (6 – 8 dní), pri optimálnych teplotách (25 – 28 °C) pre kvalitnú maceráciu. Používajú sa tiež čisté kultúry kvasiniek, ktoré pomôžu vyzdvihnúť ovocné tóny vína. Vína tejto kvality sú tiež menej vhodné na zrenie v barikových sudoch. Pre zrenie v sudoch barrique musí mať víno odpovedajúci charakter daný obsahom alkoholu nad 13 obj. %, kvalitnými vyzretými a jemnými tanínmi a výrazným ovocným charakterom. Hrozno, ktoré poskytuje takúto kvalitu vyžaduje dlhú dobu macerácie, v priebehu ktorej dochádza i k jablčno-mliečnej fermentácií. Pre tieto vína je potom vhodné zrenie v dubových sudoch, v ktorých prebieha mikrooxidácia, pričom dochádza k zvýrazneniu plnosti chuti a jemných tanínov.Vína z Cabernet Sauvignonu sú tmavo granátovej farby, s typickou vôňou čiernych ríbezli sprevádzanou v závislosti na zrelosti hrozna i vína vôňami čerešní, černíc, cédrového dreva či marmelády. Víno je mohutné, s veľmi dlho trvajúcim dojmom a pri vyvinutej fľašovej zrelosti je hebko zamatové. U mladých vín býva agresívna trieslovitosť a drsná trávnatá aróma.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.