Devín - Hrozno
Devín
Devín
Kvalitne vyrobené vína odrody Devín sú aromatické, muškátovo-kvetinovo-korenisté. Kyseliny sú jemné a pikantné i vo vyšších akostných stupňoch. Optimálny zbytkový cukor podporuje chuťový i aromatický zážitok.
Pôvod a rozšírenie:
Vznikla v roku 1958 krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym, ktoré na Výskumnou ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave uskutočnila pani Ing. Dorota Pospíšilová PhD.
V súčasnosti sa na Slovensku pestuje na približne 75 ha, čo predstavuje 0,49 % plochy. Uznaná bola u nás v roku 1997 a v Českej republike od roku 1998.
Morfológia:
List: Stredne veľký, päťuholníkový. Čepeľ je zvlnená, sieťovito-vráskavá, 3 – 5 laločnatá. Stopka je stredne dlhá. Pre odrodu je charakteristické neveľmi husté olistenie, kry sú vzdušné a hrozno je viac vystavené slnku.
Strapec: Stredne veľký, 130 – 160 mm dlhý, krídlatý, hustý, kónický so zatupeným vrcholom.
Bobuľa: Malá, priemerne 11 mm veľká, oválna, symetrická, žltozelenej farby.
Fenológia:
Pučí medzi poslednými, bobule však mäknú hneď po najskorších odrodách. Zberá sa koncom septembra a v prvej polovici októbra, v závislosti od požadovanej kvality hrozna.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Pre výsadbu sú vhodné svahovité pozemky, s veľmi dobrou expozíciou na slnečné žiarenie. Je náročná na pôdne podmienky, neznáša suché lokality. Vyhovujú jej hlbšie pôdy, dobre zásobené vlhkosťou a pritom dostatočne záhrevné.
Rez a vedenie: Vhodné je stredné vedenia a rez na dlhý ťažeň. Režeme ju maximálne na 6 – 7 plodonosných očiek na m2.
Úroda: Potenciálna rodivosť je 13 – 17 t.ha-1, odporúča sa regulovať na 10 t.ha-1. Vtedy dosahuje cukornatosť 23 – 25 °NM a obsah kyselín 6,5 – 10,5 g.l-1.
Enológia:
U Devínu s stretávame i s akostnými vínami. Pre túto odrodu sú však vhodnejšie prívlastkové vína a nezrietka sa vyskytujú aj najvyššie kvalitatívne stupne s hroznom napadnutým ušlachtilou formou šedej hniloby.
K výrobe vína sa odporúča metóda krátkej macerácie za účelom zvyšovania uvoľňovania aromatických muškátovo-kvetinových látok obsiahnutých v šupkách bobúľ. Aromatický prejav môže byť zvýraznení výberom vhodného kmeňa kvasiniek. U suchých vín býva aróma často nevýrazná a zastretá vysokým obsahom alkoholu (14 – 16 obj. %). Preto je pri vínach vyrobených s hrozna o vysokej cukornatosti vhodné nenechať prekvasiť víno do sucha a tým smerovať k dosiahnutiu harmónie medzi cukrom, kyselinami a aromatickým charakterom vín. Kvalitne vyrobené vína odrody Devín sú aromatické, muškátovo-kvetinovo-korenisté. Kyseliny sú jemné a pikantné i vo vyšších akostných stupňoch. Optimálny zbytkový cukor podporuje chuťový i aromatický zážitok.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.