Dornfelder - Hrozno
Dornfelder
Dornfelder
Dosahované vína bývajú výbornej kvality, tmavočervenej farby, jemne aromatickej vône a chuti. Pre svoju intenzitu farby je v Nemecku cenená ako surovina pre zvyšovanie farebnosti červených vín i pre zrenie v sudoch barrique.
Pôvod a rozšírenie:Odroda bola vyšľachtená v roku 1955 na Štátnom výukovom a výskumnom ústave pre vinohradníctvo a ovocinárstvo vo Weinsbergu v Nemecku. Vznikla ako kríženec Helfensteiner x Heroldrebe. V Nemecku sa jedná o veľmi populárnu modrú muštovú odrodu, ktorá zaznamenáva v poslednom desaťročí nevídaný rozmach. U nás ešte nepatrí medzi zaregistrované odrody, ale jej popularita je značná. V ČR je uznaná od roku 2004 a pestuje sa tam na 40,5 ha výsadieb.
Morfológia:
List: Veľký, tmavozelený, 5 – laločnatý, stredne hlboko vykrajovaný. Čepeľ má mechúrkovitý povrch, na spodnej strane je husto štetinatá. Stopka listu je stredne dlhá.
Strapec: Stredný až veľký, stredne hustý až redší, valcovitý.
Bobuľa: Veľká, guľatá, modročierna, s voskovým osrienením.
Fenológia:
Nástup odrody do väčšiny fenofáz je skorý. Odroda pomerne skoro pučí i mäkne. Zrelosť hrozna nastáva od polovici septembra do polovice októbra v závislosti od zrelosti akú chceme dosiahnuť.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Pre kvalitné vyzretie hrozna požaduje veľmi dobré stanovištia, výhradne svahovité a dobre exponované pozemky. Akostné víno poskytuje aj v horších lokalitách. Rodí veľmi silno, preto sa nehodí do príliš úrodných pôd, v ktorých trpí kvalita na úkor kvantity.
Rez a vedenie: Pestuje sa najmä na strednom vedení. Optimálne zaťaženie je 4 – 6 očiek na m2. Ideálny je rez na jeden dlhý ťažeň s 10 – 12 plodnými očkami.
Úroda: Plodnosť má vysokú 10 – 15 t.ha-1, pri cukornatosti muštu 16 – 19 °NM a obsahu kyselín 8,5 – 10,5 g.l-1.
Enológia:
Dornfelder má pomerne dobrý enologický potenciál. Má vyšší obsah antokyaninových farbív, dobre fenolové zloženie a nižší obsah organických kyselín vo vyzretom hrozne.
Hrozno pre výrobu akostného vína možno väčšinou zberať už v druhej polovici septembra. Vyznačujú sa vysokou farebnosťou a nižším obsahom kyselín. Cieľom vinifikácie je potom maximálna extrakcia farbív a získanie sviežeho červeného vína s ovocným charakterom. Macerácia by mala byť kratšia – 5 – 7 dní.
Pri výrobe prívlastkových vín sa vyžaduje veľmi dobre fenolovo vyzreté hrozno, ktoré sa zberá v polovici októbra. Dobu macerácie potom možno nastaviť podľa požadovaného charakteru vína. Surovina z regulovaných viníc s cukornatosťou vyššou než 22 °NM umožňuje získanie plných, extraktívnych červených vín vyrábaných technológiou dlhej macerácie trvajúcej často 14 až 21 dní.
Dosahované vína bývajú výbornej kvality, tmavočervenej farby, jemne aromatickej vône a chuti. Pre svoju intenzitu farby je v Nemecku cenená ako surovina pre zvyšovanie farebnosti červených vín i pre zrenie v sudoch barrique.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.