Irsai Oliver - Hrozno
Irsai Oliver
Irsai Oliver
Iršai Oliver je aromatické víno s muškátovým tónom, ktorý ja často doplnený jemnou korenitosťou. Víno má nižší obsah kyselín a je veľmi svieže, najmä v mladom stave.
Synonymá:Slovensko: Iršaj
Maďarsko: Irsai
Srbsko: Muskat Oliver
Pôvod a rozšírenie:
Je to nová maďarská odroda, ktorá vznikla krížením odrôd Bratislavské biele x Čabianska perla.
Z Maďarska prenikla aj do Rakúska, Rumunska a na Ukrajinu. V Českej republike sa pestuje na 0,6 % plochy vinohradov.
Na Slovensku sa pestuje na 405 ha, čo predstavuje 2,84 % výmery vinohradov. Zaregistrovaná je od roku 1975.
Morfológia:
List: Stredne veľký až menší, pretiahnutý do šírky, hladký alebo plytko sieťovitý, zo spodnej strany hladký. Je 5 laločnatý. Stopka je stredne dlhá.
Strapec: Stredne veľký (120 – 140 mm dlhý), kónický alebo cylindricko-kónický, stredne hustý, pri základe tvorí krídelko.
Bobuľa: Stredne veľká, v priemere 13 mm, guľatá, symetrická so zaokrúhleným vrcholom, zlatožltej farby
Fenológia:
Je veľmi skorá odroda. Bobule mäknú približne 20. júla a dozrievajú v prvej polovici augusta.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Vzhľadom na svoju skorosť nevyžaduje najkvalitnejšie polohy. Nie je náročná ani na pôdy. Darí sa jej aj v piesočnatých pôdach, v teplých hlbších, nie veľmi výsušných pôdach.
Rez a vedenie: Vhodné je stredné vedenie pri hustejšom spone. Dobre znáša dlhý rez pri strednom zaťažení 8 – 10 plodonostných očiek. Nevyhovuje jej preťaženie pri ktorom ľahko sprcháva.
Úroda: Pohybuje sa v rozmedzí 5 až maximálne 8 t.ha-1, pri cukornatosti medzi 17 – 21 °NM a obsahu kyselín 5 – 7 g.l-1. Na konzumáciu hrozna je vhodná už pri 14 – 15 °NM.
Enológia:
Aj keď sa dá u tejto odrody stretnúť aj s prívlastkovými vínami, používa sa najmä na výrobu akostných vín. Je tiež veľmi obľúbenou odrodou na výrobu burčiaku. Na tento účel sa zberá už koncom augusta.
Hrozno na výrobu akostných a prívlastkových vín sa oberá v prvej polovici septembra. Vhodným spôsobom výroby je silno reduktývna technológia, ktorá umožňuje zachovanie dostatočného obsahu kyselín vo víne a zvýraznenie muškátovej arómy, spôsobovanej monoterpénmi. Takto vyrobené vína sú vhodné pre predaj (a konzumáciu) v období november – máj. Pre uchovanie charakteru vína je vhodné použitie plastových zátok, ktoré sa u vín podobného charakteru celosvetovo rozšírené. Macerácií pred kvasením sa príliš nevyužíva, na uvoľňovanie muškátovej arómy sa skorej používa chladené kvasenie a aplikácia enzýmov. Iršai Oliver je aromatické víno s muškátovým tónom, ktorý ja často doplnený jemnou korenitosťou. Víno má nižší obsah kyselín a je veľmi svieže, najmä v mladom stave.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.