Kerner - Hrozno
Kerner
Kerner
Odroda bola vyšľachtená v Štátnom výukovom a výskumnom ústave vo Weinsberg vo Württembersku v Nemecku A. Herold v roku 1929 krížením odrôd Trolínské x Rizling rýnsky. V roku 1969 bol Kerner klasifikovaný do všetkých nemeckých vinárskych oblastí a bola mu udelená ochranná autorské práva. Odroda je pomenovaná po A. Kerner, lekárovi a básnikovi z Weinsberg, ktorý svojim pacientom odporúčal pohárik vína ako najlepší prírodný liečebný prostriedok.
List je stredne veľký, tmavozelený s hrubým povrchom. Strapec je stredne veľký, krídlatý, stredne hustý. Bobule guľaté, žltozelené, s hnedastým líčkom. Šupka je tuhá, chuť šťavnato hutná, sladká, s ryzlinkově-muškátovou vôňou, veľmi príjemná. Škôlky vyzrieva skoro a veľmi dobre. Na vápenatých pôdach netrpia žltačkou. Mrazuodolnosť je veľmi dobrá, odolnosť proti plesni révové je dobrá, proti múčnatke a plesni šedej nižšia. Letorasty vytvárajú dlhé zálistky, ktoré je nutné v spodnej polovici letorastov vylamovať, aby sa kríky príliš nezahustily. Plodnosť je pravidelná a cukornatosť muštov je veľmi dobrá. Pri zodpovedajúcom spôsobe pestovania kríkov sa dá každoročne docieľovať víno s prívlastkom.
Víno je zelenožltej až slamovo žlté, má sviežu aromatické látky, ktoré pripomínajú koncentrovanejšie vôňu Rizlingu rýnskeho, prípadne aj s muškátovým tóny. Telo vína je plné a pri reduktívnou technológiou sa docieľuje svieži až rezavý typ plného, elegantného a pre bežného konzumenta príťažlivého vína. Jeho prednosťou je dobrá kvalita vína aj v horších ročníkoch. Do príliš suchých podmienok sa nehodí. Jeho vína tam bývajú široká a horknú, tak ako pri oxidatívnym školení. Zo všetkých novošlechtění sú vína Kerner najpodobnejší Rizlingu rýnskému, a tak ako u neho možno docieľovať vysokú akosť výberov aj bobuľových výberov.
Víno sa výborne hodí k rôznym predkrmom, vrátane plodov mora, ku grilovanému teľaciemu mäsu, k rybám i údeným, ku špargle a mnohým druhom syrov, zvlášť k roztíratelným. Mladé vína je vhodné podávať v pohároch pre mladé vína pri teplote 7-8 ° C a vína zrelá pri teplote 9-10 ° C. Len vysoko vyzretá vína prívlastkové pri teplote 10-11 ° C. Technologicky správne zvládnutá vína sú ozdobou slávnostných tabúľ podobne ako vína Rizlingu rýnskeho.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.