Milia

Milia

Víno je jemne aromatické, korenisté, extraktívne, s príjemnými a jemnými kyselinami. Veľmi zaujímavé sú prírodné sladké vína so zbytkovým cukrom.

Synonymá:
Odroda je mladá, nemá synonymá.

Pôvod a rozšírenie:
Miliu vyšľachtili vo Výskumnej stanici vinohradníckej a vinárskej v Šenkviciach. Kríženie medzi materskou odrodou Müller-Thurgau a otcovskou odrodou Tramín červený vykonali v roku 1973. V roku 2002 bola zapísaná do Listiny registrovaných odrôd.

Morfológia:

List: Stredný až veľký, sýtozelený, okrúhly, široko lievikovitý. Čepeľ je 3 až 5 laločnatá, ale aj celistvookrajová.
Strapec: Skôr menší, 100 – 150 mm dlhý, stredne hustý až riedky, kónický na stredne dlhej až dlhej stopke.
Bobuľa: Malá (do 10 mm), krátko elipsovitá až guľovitá, symetrická ružovej farby.

Fenológia:

Je to stredne skorá odroda, hrozno mäkne v prvej dekáde augusta a zberá sa podľa ročníkov od 15. septembra do 5. októbra.

Agrobiologia:
Poloha a pôda: Má stredné požiadavky na polohu. Predpokladom sú svahovité pozemky s dobrou expozíciou k slnečnému žiareniu. Požiadavky na pôdu sú väčšie, podobne ako u mnohých  aromatických odrôd. Nemá rada pôdy suché, na ktorých sa môže prejavovať slabší rast krov a horšia kvalita hrozna. Požaduje pôdy hlboké, s dobrou zásobou živín a vododržnosťou.
Rez a vedenie: Vhodným pestovateľským tvarom je stredné vedenie s rezom na dva kratšie ťažne. Doporučené zaťaženie je 6 – 8 plodonosných očiek na m2.
Úroda: V šľachtiteľských pokusoch poskytla v šesťročnom priemere úrody hrozna 14,25 t.ha-1, pri cukornatosti muštu 23 °NM a obsahu kyselín 7,1 g.l-1.

Enológia:
Kvalitný zber by sa mal robiť na základe aromatickej zrelosti hrozna, ale predovšetkým na základe obsahu kyselín. Hrozno s nižším obsahom kyselín je vhodné na šetrné lisovanie, odkalenie a kvasenie v podmienkach riadenej teploty pri nižších teplotách. Cieľom je vyrobiť výrazne aromatické ľahké víno. U tejto odrody je možná aj krátkodobá macerácia, ktorou dosiahneme zaujímavý aromatický charakter a chuťovú plnosť vína.
Odroda je vhodná pre výrobu odrodových vín i ako zaujímavá súčasť ,,cuveé“. Víno je jemne aromatické, korenisté, extraktívne, s príjemnými a jemnými kyselinami. Veľmi zaujímavé sú prírodné sladké vína so zbytkovým cukrom.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.