Modrý Portugal

Modrý Portugal

Víno z Modrého Portugalu má rubínovú farbu, plnú chuť, výraznú ovocnú arómu po červenom ovocí, podporenú jemnou trieslovinkou. Optimálne sú vína, ktoré ležali v drevených sudoch.

Synonymá:
Česká a Slovenská republika: Portugalské Modré, Oporto, Portugal, Ranina, Skoré černé
Francúzsko: Portugais bleu, Raisin des Roses
Nemecko, Rakúsko: Blauer Portugieser, Oportorebe, Portugieser, Badener

Pôvod a rozšírenie:
Pôvod tejto odrody je neznámy. Názov poukazuje na portugalský pôvod, ale nie je to tak. V Portugalsku sa vôbec nepestuje a portugalský ampelografovia neuznávajú jeho príbuznosť k žiadnej odrode tam pestovanej. V Dolnom Rakúsku a Maďarsku sa pestuje od nepamäti a odtiaľ sa rozšíril aj do Nemecka, Česka a Slovenska. U nás bol zaregistrovaný v roku 1941.

Morfológia:

List: Stredne veľký, široko lievikovitý, 3 – laločnatý, zriedkakedy celookrajový, na vrchnej i spodnej strane hladký. Stopka je stredne dlhá aj kratšia, červenkasto pruhovaná.
Strapec: Stredne veľký, v priemere 160 mm dlhý, kónický, hustý na krátkej stopke. Tvorí 1 – 2 krídelká.
Bobuľa: Stredne veľká (15 mm), guľovitá, tmavomodrá, slabo voskovo osrienená s hrdzavými bodkami.

Fenológia:

Pučí stredne skoro, v polovici apríla. Kvitne v prvej až druhej dekáde júna. Bobule mäknú koncom júla a hrozno dozrieva koncom septembra až začiatkom októbra.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Odroda je na polohu nenáročná, vhodná do všetkých vinárskych oblastí u nás. Vhodné sú pôdy štrkové, piesočnaté, hlinito-piesočnaté a hlinité. Za nevhodné možno označiť pôdy vlhké a prehnojené dusíkom.
Rez a vedenie: Vzhľadom na silný rast odrode vyhovuje vysoké vedenie so širším sponom. Reže sa na 6 – 8 rodiacich na m2 pôdy.
Úroda: Býva 10 – 14 t.ha-1. Dosahovaná cukornatosť je najčastejšie v rozmedzí 17 – 21 °NM a obsah kyselín 7 – 11 g.l-1.      

Enológia:

Modrý Portugal je odroda vhodná na veľké množstvo technológií spracovania hrozna a výroby vína. Často sa používa na výrobu mladého červeného vína. Na tento účel je vhodná krátkodobá macerácia s následnou jablčno-mliečnou fermentáciou. Vďaka pomerne dobrej fenolovej zrelosti a cukornatosti je táto odroda vhodná aj na výrobu veľmi kvalitných prívlastkových vín so zrením v dubových sudoch. Pri zbere hrozna v októbri je už väčšinou dobrá fenolová zrelosť a je možná macerácia i dlhšiu dobu s následným alebo i súčasným odbúravaním jablčnej kyseliny. Následným ležaním v drevených sudoch získava víno stabilnú, intenzívnu farbu a plnosť chuti.
Víno z Modrého Portugalu má rubínovú farbu, plnú chuť, výraznú ovocnú arómu po červenom ovocí, podporenú jemnou trieslovinkou. Optimálne sú vína, ktoré ležali v drevených sudoch.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.