Müller Thurgau - Hrozno
Müller Thurgau
Müller Thurgau
Víno z odrody Müller-Thurgau je jemnej muškátovo-ovocnej vône, stredne plnej a harmonickej chute. Je príjemne pitelné, nenáročného a sviežeho charakteru.
Synonymá:Česká a Slovenská republika: Müller, Müllerovo, Müllerka
Nemecko, Rakúsko: Müller-Thurgau Rebe, Riesling x Silvaner
Taliansko: Müller Thurgau bianco
Pôvod a rozšírenie:
Je mladou odrodou. Vznikla v roku 1882 v Geisenheime, kde ju zo semena vypestoval Švajčiar z oblasti Thurgau – Prof. Müller, ktorý ju evidoval ako kríženie Rizling rýnsky x Silvánske zelené. O jej pôvode sa stále vedú živé diskusie. O rodičovstve Rizlingu sa nepochybuje, ale po Silvánskom zelenom nemá žiadne dedičné vlohy. V súčasnosti prevláda názor, že druhým rodičom je Chasselas de Courtillier zo skupiny Chrupiek.
V Nemecku je Müller-Thurgau druhou najpestovanejšou odrodou. Významne je zastúpená aj v Švajčiarsku, Rakúsku, Slovinsku a Maďarsku. V Českej republike je najpestovanejšou odrodou a zaberá viac než 14 % plochy vinohradov.
Na Slovensku patrí tiež medzi najviac rozšírené odrody a pestuje sa na 8,64 % vinohradov. Zaregistrovaný je od roku 1941.
Morfológia:
List: Veľký, neurčito zvlnený so sieťovitým povrchom, spodná strana je hladká. Čepeľ je výrazne 5-laločnatá. Stopka je stredne dlhá.
Strapec: Stredne veľký, 140 mm dlhý, stredne hustý. Má cylindrický aj cylindricko-kónický tvar.
Bobuľa: Stredne veľká, elipsoidná, žltozelená. V priemere má 16 x 14 mm.
Fenológia:
Pučí skoro, kvitne pomerne neskoro a dozrieva pomerne skoro. Je to stredne skorá odroda. Zbierať sa začína okolo 15. septembra.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Na polohu je nenáročný, možno ho pestovať aj v okrajových lokalitách. Na pôdy má vyššie nároky. Najvhodnejšie sú pôdy hlboké, dobre znáša aj pôdy ťažšie, nie príliš suché.
Rez a vedenie: V súčasnosti sa najviac pestuje na strednom vedení. Vyhovuje mu však aj vysoké vedenie. Reže sa na 6 – 8 plodonosných očiek na m2.
Úroda: Môže dosahovať výnos 10 – 16 t za hektára, pri dosiahnutí cukornatosti 15 – 18 °NM a 6 – 7 g.l-1 kyselín.
Enológia:
Müller-Thurgau je typická muštová odroda. Pri dozrievaní hrozna možno za základný kvalitatívny parameter označiť obsah kyselín. Vhodné sú vína vyrobené v kabinetnom stupni a obsahom kyselín okolo 6 g.l-1 v mušte.
Pre udržanie sviežosti a arómy vína je vhodné kvasenie v chladnejších podmienkach (15 – 18 °C), ktorá veľmi dobre zvýrazní primárne aromatické látky. Pri nižšom zaťažení dosahuje odroda príjemnú muškátovo-ovocnú arómu a príjemnú kyselinku. V rokoch s vyššou cukornatosťou a s teplým veľmi slnečným počasím musíme dávať pozor na obsah kyselín. Ich príliš nízky obsah v bobuliach sa negatívne odrazí na kvalite vína.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.