Muškát Moravský - Hrozno
Muškát Moravský
Muškát Moravský
Z Muškátu moravského sa môžu vyrábať výrazne aromatické vína systémom kvasenia muštu pri nižších teplotách, kedy sa podporí výrazný rozvoj esterov vo vôni vína. Tieto vína majú výraznú arómu a nižšiu plnosť, veľmi dobre si však zachovávajú kyseliny.
Synonymá:Česká a Slovenská republika: Mopr, Moravský muškát
Pôvod a rozšírenie:
Muškát moravský vyšľachtil V. Křivánek v Šľachtiteľskej stanici vinárskej v Polešovičkách na Morave. Vznikol krížením odrôd Muškát Ottonel x Prachttraube. Zaregistrovaný bol v roku 1987 podnázvom Mopr. V roku 1993 bol premenovaný na súčasný názov.
Táto nová odroda sa v Českej republike veľmi rýchlo rozširuje, jej podiel na ploche vinohradov predstavuje 2,2 % a stále rastie. Pomerne rýchlo sa rozširuje aj na Slovensku, kde je v jeho podiel 0,75 % výmery vinohradov.
Morfológia:
List: Stredne veľký, päťuholníkový, vrchná strana je hladká, spodná aj stredne husto štetinatá. Stopka je stredne dlhá až dlhá, jemne ružovastá.
Strapec: Stredne veľký, až veľký, 140 mm dlhý, krídlatý, rovnomerne hustý, na stredne dlhej stopke.
Bobuľa: Je stredne veľká (15 mm), guľatá až obráteno-vajcovitá, žltá s jemným voskovým povlakom.
Fenológia:
Je stredne skorá odroda. Hrozno dozrieva v druhej dekáde septembra.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Nie je náročný na polohu. Je vhodný aj do ,,slabších“ polôh. Náročnosť na pôdu je vyššia. Neznáša výsušné pôdy, naopak, vyžaduje pôdy vododržné, hlbšie. Neznáša predovšetkým suchú jeseň. V piesočnatých a štrkovitých pôdach poskytuje tenké, málo extraktívne vína.
Rez a vedenie: Je ho možné pestovať na strednom alebo vysokom vedení. Osvedčil sa dlhý rez na ťažne. Doporučené je zaťaženie 6 – 8 očiek na m2.
Úroda: Potenciálna rodivosť je nad 10 t.ha-1, cukornatosť sa v priemerných ročníkoch pohybuje v rozpätí 16 – 20 °NM a obsah kyselín by v mušte nemal klesnúť pod 8g.l-1.
Enológia:
Z Muškátu moravského sa môžu vyrábať výrazne aromatické vína systémom kvasenia muštu pri nižších teplotách, kedy sa podporí výrazný rozvoj esterov vo vôni vína. Tieto vína majú výraznú arómu a nižšiu plnosť, veľmi dobre si však zachovávajú kyseliny.
Pre produkciu plných extraktívnych vín je tiež vhodne použiť metódu krátkodobej macerácie hrozna (24 – 48 hodín) pri nízkych teplotách. Pri macerácií sa časť viazaných monoterpénov veľmi dobre uvoľňuje a víno získava veľmi zaujímavý muškátovo-ovocný charakter.
Pri vyšších prívlastkových stupňoch je vhodné ponechať zbytkový cukor na podporenie dosiahnutia harmónie vína.
Veľmi často nájdeme túto odrodu aj v akostnom a kabinetnom stupni, kedy poskytuje ľahké, aromatické vína s nižším obsahom alkoholu a zaujímavou kyselinkou. Vhodná kategória je tiež neskorý zber. V tomto prípade musí mať hrozno dostatočný obsah kyselín pre kvalitné vína. Odroda je tiež vhodná pre jemne aromatické ,,cuveé“.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.