Muškát Žltý

Muškát Žltý

Muškát žltý je možné vyrábať reduktívnym spôsobom ako odrodové víno. Víno má potom výrazne muškátovú arómu so sviežou kyselinou

Synonymá:
Slovenská republika: Muškát Lunel
Anglicko: White Frontigan
Francúzsko: Muskat blanc, Muscat de Lunel, Muscat de Frontignan
Maďarsko: Bárzsing, Fehér muskotály
Nemecko, Rakusko: Gelber Muskateller, Muskateller, Weisse Muskattraube
Španielsko: Muskatel menudo bianco
Taliansko: Moscato bianco

Pôvod a rozšírenie:
Odrody muškátov, medzi ktoré sa radia okrem Muškátu žltého aj Muškát fialový, červený a čierny, sú skupinou, ktorých pôvod siaha do dávneho staroveku a patria medzi najstaršie odrody viniča. Uvádza sa že ich pravlasťou je Sýria, Egypt alebo Arábia. Zásluhou Rimanov boli muškáty rozšírené po celom ich impériu. Po rekonštrukcii vinohradov ekonomické dôvody zatlačili muškáty do úzadia, dodnes však zostali zastúpené v celej západnej Európe, na Balkáne, v Turecku, Grécku i bývalých sovietskych republikách, najmä na Kryme. Pestujú sa aj v južnej Afrike a v Severnej a Južnej Amerike.
U nás sa pestuje najmä v Tokaji, kde tvoria 10 %, čo je asi 0,1% celkovej výsadby na Slovensku. Zaregistrovaný bol v roku 1941.

Morfológia:
List: Stredne veľký, tmavozelený, štvorcový, mierne zvlnený, 3 – 5 laločnatý, stredne hlboko až hlboko vykrajovaný. Čepeľ je hladká, žili listov sú jemne štetinaté. Stopka je stredne dlhá.
Strapec: Stredne veľký, cylindrický alebo cylindricko-kónický, veľmi hustý, zriedkakedy krídlatý. Stopka je stredne dlhá.
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, niekedy v nahustených strapcoch stlačená. Je svetložltej až zlatožltej farby.

Fenológia:
Pučí, kvitne a bobule mäknú stredne skoro, hrozno však neskôr dozrieva, zvyčajne v poslednej dekáde septembra.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Obľubuje južné, teplé slnečné svahy s intenzívnym slnečným žiarením. Pôdy vyžaduje teplé, piesočné i kamenisté, ale dostatočne hlboké a výživné. Vo veľmi úrodných pôdach a nížinných polohách neposkytuje také kvalitné hrozno.
Rez a vedenie: Pre svoj silný rast je vhodný na tvarovanie na vysokom vedení. Vhodný je rez na dlhé ťažne pri zaťažení do 10 očiek na m2 pôdy.
Úroda: Pri úrodnosti do 9 t.ha-1, dosahuje bežne cukornatosť nad 20 °NM a obsah kyselín sa pohybuje okolo 8,5 g.l-1

Enológia:
Muškát žltý je možné vyrábať reduktívnym spôsobom ako odrodové víno. Víno má potom výrazne muškátovú arómu so sviežou kyselinou. Odroda sa najmä používa spoločne s Furmintom a Lipovinou na výrobu tokajských vín.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.