Neuburské

Neuburské

Víno z odrody Neuburgské sa vyznačuje svojím kvetinovo-ovocným charakterom so zaujímavým a plným chuťovým dojmom. Víno má väčšinou sviežu kyselinu.

Synonymá:
Česká a Slovenská republika: Neuburg, Neuburger
Francúzsko: Neuburger blanc
Nemecko, Rakúsko: Neuburger weisser, Neue Rebe, Brugler

Pôvod a rozšírenie:
Vlasťou tejto odrody je Rakúsko, jej pôvod je však neobjasnený. Vraj ju v roku 1850 vyplavil Dunaj na breh pri obci Arnsdorf vo Wachau. Názor že je krížencom Burgundské biele x Silvánske zelené vyvrátili najnovšie genetické analýzy. Tie určili rodičovský pár ako Veltlínske červené x Silvánske zelené, ktoré vzniklo náhodným krížením.
Pestuje sa najmä v Dolnom Rakúsku a v Burgenlande. Vyskytuje sa aj v Rumunsku, Moldavsku a na Ukrajine. V Českej republike v súčasnosti tvorí 3,1 % plochy výsadby. Na Slovensku sa je na ústupe. Pestovala sa najmä v okolí Bratislavy, v súčasnosti sa pestuje na 21 ha, čo je 0,14 % plochy registrovaných vinohradov. Je registrovaná od roku 1941.

Morfológia:
List: Stredne veľký až veľký, výrazne 3 – 5 laločnatý s plytko sieťovito zvlneným povrchom. Spodná strana je chĺpkatá. Stopka je stredne dlhá až dlhá.
Strapec: Stredne veľký, v priemere 110 mm dlhý. Cylindrický až kónický, pri základe tvorí krídelko. Stopka je veľmi krátka.
Bobuľa: Stredne veľká, v priemere 15 mm dlhá, guľatá, symetrická, zelenožltej farby.

Fenológia:
Na jar pučí stredne skoro, bobule mäknú najčastejšie v prvej dekáde augusta a dozrievajú začiatkom októbra.

Agrobiológia:
Poloha a pôda: Dobre sa mu darí na svahovitých výslnných polohách s dobrou expozíciou, nevyhovujú mu veterné polohy. Má malé nároky na pôdu, rodí dobre aj vo veľmi chudobných suchých, ako aj silne vápenatých pôdach.
Rez a vedenie: Vhodný je vysoký i stredný typ vedenia. Volíme stredné zaťaženie s 8 – 10 plodonosnými očkami na m2.
Úroda: Priemerné úrody sú 8 – 9 t.ha-1, pri cukornatosti 20 °NM a obsahu kyselín okolo 9 g.l-1.

Enológia:
Neuburgské je najčastejšie spracovávané v kategórií akostné víno, kabinetné víno a neskorí zber. Snahou pri spracovaní býva zvýraznenie aromatického charakteru vína a pritom zachovaniu chuťovej plnosti vína.
Vhodné je technológia odkalenia muštov a ich kvasenie ušľachtilými kvasinkami pri teplote 20 – 22 °C. Dobrá je prísne reduktývna technológia ktorá zachováva svieži charakter vína a obsah kyselín. Pre udržanie sviežosti je vhodné víno fľašovať pod plastový uzáver a expedovať ho v prvých mesiacoch po novom roku. Víno z odrody Neuburgské sa vyznačuje svojím kvetinovo-ovocným charakterom so zaujímavým a plným chuťovým dojmom. Víno má väčšinou sviežu kyselinu.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.