Pálava - Hrozno
Pálava
Pálava
Pálava je víno zlatožltej farby, tramínovej vône po ružiach a doplnené vôňou vanilky. Víno je plné s nižším obsahom kyselín, vláčne s dlho trvajúcou dochuťou.
Synonymá:Synonymá sa u tejto odrody nepoužívajú.
Pôvod a rozšírenie:
Pálavu vyšľachtil v ŠSV Perná na Morave J. Veverka v 50. rokoch minulého storočia. Je krížencom Tramínu červeného s odrodou Müller-Thurgau. Zaregistrovaná bola v roku 1977. V súčasnosti sa pestuje v ČR na 123,9 ha vinohradov a má potenciál na rozširovanie. Na Slovensku sú jej výsadby menej významné.
Morfológia:
List: Stredne veľký, 3 – 5 laločnatý, povrch čepele je plytko vráskavý. Stopka listu je krátka, alebo stredne dlhá.
Strapec: Stredne veľký, 100 –160 mm dlhý, kónický, stredne hustý, pri báze niekedy vytvára 1 – 2 krídelká.
Bobuľa: Stredne veľká (13 –15 mm), guľatá až okrúhla, svetločervená s nádychom do siva.
Fenológia:
Hrozno dozrieva stredne skoro – v prvej dekáde októbra.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Jej požiadavky na polohu sú dosť vysoké. Patrí do najkvalitnejších, teplých bezmrazových polôh na južne exponované svahy. Vyžaduje hlboké, teplé a primerane vlhké pôdy. Zle znáša výsušné polohy.
Rez a vedenie: Pálava je vhodná na stredné i na vysoké vedenie, ale lepšie jej vyhovujú stredné tvary krov. Doporučené zaťaženie je 8 plodonosných očiek na m2.
Úroda: Pohybuje sa v rozmedzí 8 – 11 t.ha-1. Cukornatosť muštu býva medzi 19 – 23 °NM a obsah kyselín je najčastejšie 6 – 10 g.l-1.
Enológia:
Pálava je vhodná pre výrobu akostných a výberových vín. Vyrábajú sa aj špeciálne vína v kategóriách výber z hrozna a bobuľový výber.
Pretože sa jedná o aromatickú odrodu, je možné využiť niekoľko technologických postupov na spracovanie hrozna. Hrozno je možné okamžite po zbere lisovať a ďalej postupovať prísne reduktívnou technológiou výroby, za účelom dosiahnutia sviežich, dobre pitných vín, čo je využívané najmä pre akostné vína a vína nižších prívlastkov. Využívaná je tiež metóda krátkodobej macerácie rmutu za riadenej teploty, vhodná najmä pre vyššie prívlastky. Macerovaním sa do vína uvoľňuje väčšie množstvo aromatických látok a ich prekurzorov. Získané vína sú potom mohutnejšie a plnšie s výraznou arómou.
Pri výrobe vína z prívlastkového stupňa výber z hrozna a vyššie nie je vhodné nechať prekvasiť na suché víno, ale smerovať k ponechaniu zbytkového cukru, ktorý zvýrazní aromatický charakter a chuťovú plnosť.
Výberové vína z tejto odrody sú vhodné aj na archiváciu.
Pálava je víno zlatožltej farby, tramínovej vône po ružiach a doplnené vôňou vanilky. Víno je plné s nižším obsahom kyselín, vláčne s dlho trvajúcou dochuťou.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.