Rizling vlašský - Hrozno
Rizling vlašský
Rizling vlašský
Rizling vlašský dáva v dobrých polohách typické odrodové vína, s mierne zvýšeným obsahom kyselín, často s jemným odrodovým buketom a vôňou pripomínajúcou horké mandle. Na vápenatých pôdach má jemnú vôňu podobnú lipovému kvetu.
Synonymá:
Česká a Slovenská republika: Vlašák, Rizling taliansky, Rakúsky rizling
Francúzsko: Riesling blanc, Petit riesling, Petracine
Rakúsko: Klein-riesling, Wälschriesling
Taliansko: Riesling italico
Pôvod a rozšírenie:
Pôvod tejto odrody nie je doposiaľ presne stanovený. Najčastejšie sa uvádza, že vznikla vo Francúzku, odkiaľ sa rozšírila do Porýnia a neskôr prenikla do Dolného Rakúska a Maďarska. Existuje aj názor, že vznikla v Taliansku. Názov ´vlašský´ vraj vznikol v Nemecku na rozlíšenie od Rizlingu rýnskeho, hoci sa v súčasnosti v Nemecku takmer nepestuje.
Vo väčšom rozsahu sa pestuje najmä v Maďarsku, ďalej v Rakúsku, v talianskej Lombardii, v Srbsku, Slovinsku, Chorvátsku, Bulharsku, Rumunsku a v Moldavsku. V ČR tvorí približne 12 % plochy vinohradov s tendenciou znižovania.
Na Slovensku je druhou najrozšírenejšou odrodou so zastúpením 16,77 % výmery vinohradov. Zaregistrovaná bola v roku 1941.
Morfológia:
List: Stredne veľký, s neurčito zvlnenou čepeľou, hladký, na spodnej strane jemne chĺpkatý. Je výrazne 3 – 5 laločnatý. Stopka je stredne dlhá až dlhá.
Strapec: Malý až stredne veľký, priemerne 130 mm dlhý, cylindrický, veľmi hustý, na dlhej stopke. Pri základe strapca vytvára typický prívesok v podobe malého hustého strapčeka tzv. ,,uško“.
Bobuľa: Malá až stredne veľká, v priemere 12 mm, guľatá, pravidelná, svetlozelená až žltozelená s bodkami.
Fenológia:
Má neskorý nástup do všetkých fenologických fáz. Zamekanie bobúľ začína v poslednej dekáde augusta, zberá sa v priebehu októbra.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Vzhľadom na dlhé vegetačné obdobie vyžaduje odroda dostatočne teplé lokality i lokality, aby mohlo hrozno dozrieť. Na pôdy je nenáročná, ale vyhovujú jej najme piesočnaté, hlinité, kamenisté a vápenaté pôdy.
Rez a vedenie: Principiálne mu vyhovujú všetky spôsoby vedenia, pri ktorých sa využíva miešaný rez na ťažne so zásobnými čapíkmi. Zaťaženie volíme v rozmedzí 8 – 10 plodonosných očiek na m2 pôdy.
Úroda: Na strednom vedení môžeme rátať s úrodou 8 – 10 t.ha-1 a priemernou cukornatosťou 16 – 18 °NM. Obsah kyselín sa pohybuje medzi 9 – 12 g.l-1.
Enológia:
Najčastejšie sa používa na výrobu akostných a kabinetných vín. Je však vhodný na výrobu ľadových vín a často sa používa aj do kupáží, určených na výrobu šumivých vín.
Pri spracovaní hrozna treba venovať veľkú pozornosť odrodovej aromatickosti. Zloženie aromatických látok je podobné ako u Rizlingu rýnskeho, avšak u Rizlingu vlašského sú obsiahnuté v podstatne menšom množstve. Technológia výroby by preto mala ísť cestou uvoľnenia maximálneho množstva aromatických látok a ich uchovania v hotovom víne. Vhodná sa javí metóda odkalenia muštu s následným chladným kvasením muštu (13 – 15 °C).
Rizling vlašský dáva v dobrých polohách typické odrodové vína, s mierne zvýšeným obsahom kyselín, často s jemným odrodovým buketom a vôňou pripomínajúcou horké mandle. Na vápenatých pôdach má jemnú vôňu podobnú lipovému kvetu.
Zdroj: vino.sk
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.