Rulandské biele

Rulandské biele

Vína z odrody Rulandské biele sú chuťovo plné a extraktívne. Aróma pripomína citrusové plody s tónmi lipového kvetu, prípadne iných kvetov. Kyselina by mala byť svieža, súčasne nie príliš drsná, ale príjemná.

Pôvod a rozšírenie:
Zaraďuje sa do skupiny burgundských odrôd. Vzniklo pravdepodobne ako púčiková mutácia z Rulandského sivého. Toto je poznateľné na ojedinelých kroch, kde sa môže vyvíjať sivé aj biele hrozno. V Alsasku sa Rulandské biele pestovalo už v 14. storočí. V burgundských viniciach sa preukázateľne nachádzalo v 16. – 17. storočí. Odtiaľ sa pravdepodobne rozšírilo do celej Európy.
Na Slovensku sa v súčasnosti pestuje na 874,5 ha, čo je 5,78 % z celkovej plochy vinohradov. Zaregistrované bolo v roku 1971.

Morfológia:
List: Stredne veľký, najčastejšie okrúhly. Čepeľ je lievikovitá, ale aj zvlnená, na spodnej strane hladká. Najčastejšie je 3 – 5 laločnatá s plytkými výrezmi. Stopka je pomerne krátka.
Strapec: Malý až stredne veľký, 100 – 120 mm dlhý, bobule sú na strapci husto nasadené.
Bobuľa: Malá až stredná, v priemere 12 – 15 mm dlhá, guľatá so zaokrúhleným vrcholom, žltozelená.

Fenológia:
Rulandské biele pučí stredne skoro, kvitne v prvej polovici júna. Mäknutie bobúľ začína v druhej dekáde augusta. Odroda zreje v priebehu októbra.

Agrobiológia:

Poloha a pôda: Na polohu má vysoké požiadavky. Nutné sú polohy dostatočne teplé, s veľmi kvalitným oslnením z dôvodu dobrého vyzrievania hrozna. Vhodné sú mierne svahy s južnou expozíciou. Požiadavky na pôdu sú stredné až vysoké. Vhodné sú hlboké pôdy s dostatočnou vododržnosťou. Vhodné sú i pôdy teplé, suchšie, najlepšie štrkovito hlinité alebo sprašové.
Rez a vedenie: Odrodu možno pestovať na vysokom i strednom vedení s rezom na ťažne. Odporúčané zaťaženie je 8 – 10 plodonosných očiek na m2.
Úroda: Môže dosiahnuť výnos až 12 t.ha-1. Cukornatosť sa pohybuje v závislosti od ročníka v rozpätí 17 – 23 °NM. Obsah kyselín býva žiaduco vyšší v rozsahu 9 – 12 g.l-1.

Enológia:

Pri výrobe akostných vín dbáme na dobré odkalenie suroviny aby sme obmedzili prechod negatívnych látok z prípadných hubovitých chorôb do vína. Víno potom vyrábame za pridania vybraného kmeňa kvasiniek pri teplotách 18 – 22 °C.
Pri zbere kvalitného hrozna v prívlastkových kategóriách môžeme vyrábať rôzne štýly vína. Vynikajúcu zrelosť hrozna a zdravotný stav môžeme využiť k výrobe vína, ktoré bude odrazom daného ,,terroir“. Takéto vína sa vyrábajú technológiou spontánneho kvasenia pri riadení teploty a miernom odkalení muštu.
Z Rulandského bieleho je možné vyrábať akostné vína. Veľmi zaujímavé sú však vína v prívlastkových kategóriách. Pre kvalitné prívlastkové Rulandské biele však nestačí iba dosiahnutá cukornatosť, ale všetky kvalitatívne parametre musia byť vo veľmi dobrej kvalite – aromatické látky, kyseliny, minerálne látky. Vína z odrody Rulandské biele sú chuťovo plné a extraktívne. Aróma pripomína citrusové plody s tónmi lipového kvetu, prípadne iných kvetov. Kyselina by mala byť svieža, súčasne nie príliš drsná, ale príjemná.

Zdroj: vino.sk

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.