Silvánske zelené - Hrozno
Silvánske zelené
Silvánske zelené
U vín z tejto odrody môžme očakávať aromatickú vôňu s ovocnými a korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.
Synonymá:
Česká a Slovenská republika: Cyrifandl, Sylván, Cynifádl
Francúzsko: Sylvain vert, Clozier, Schwäbler
Nemecko, Rakúsko: Grüner Silvaner, Sylvaner, Frankentraube, Grüner Zierfahndler
Taliansko: Silvaner verde
Pôvod a rozšírenie:
Všeobecne sa predpokladá, že Silvánske zelené pochádza z Rakúska. Na základe najnovších výsledkov založených na základe genetickej identifikácie odrôd sa predpokladá, že odroda vznikla krížením Tramínu a Rakúskeho bieleho. Prvá zmienka pochádza z roku 1665, keď bola prevezená z Rakúska do Nemecka. Najväčšie plochy výsadby sú v Nemecku. Menšie výsadby sa nachádzajú v Alsasku, Švajčiarsku, Rakúsku, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a Slovinsku.
Na Slovensku sa pestuje na 142 ha, čo je 0,94 % celkovej výmery vinohradov. Zaregistrovaná bola v roku 1941.
Morfológia:
List: Stredne veľký, okrúhly s hladkým povrchom. Čepeľ je 3 až 5 laločnatá. Stopka listu je krátka, zriedka stredne dlhá.
Strapec: Je malý až stredne veľký, priemerne 120 mm dlhý, cylindrický. Značne hustý.
Bobuľa: Stredne veľká, v priemere 14 mm, zelenej farby. Je guľatá, vo veľmi hustých strapcoch býva deformovaná.
Fenológia:
Silvánske zelené dozrieva stredne neskoro. Bobule mäknú v polovici augusta a hrozno sa zberá začiatkom októbra.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Na polohu je stredne náročné. Nehodí sa do lokalít s výskytom silných zimných mrazov. Pôdy vyžaduje hlbšie, dobre zásobené živinami a vyrovnaným vlahovým režimom.
Rez a vedenie: U Silvánu sú vhodné najmä nižšie typy vedenia. Vysoké vedenie nemožno označiť za vhodné. Zaťaženie by sa malo pohybovať medzi 6 – 8 očkami na m2.
Úroda: Pri dosiahnutí cukornatosti 16-19 °NM sa výnosy pohybujú v rozmedzí 10 – 15 t.ha-1.
Enológia:
Z odrody Silvánske zelené možno vyrábať všetky stupne akostných a prívlastkových vín. Najvhodnejšia je však výroba v stupňoch kabinetného vína a neskorého zberu. Víno vyrobené v kabinetnom stupni technológiou chladnejšieho kvasenia má výrazný aromatický prejav a sviežu kyselinku. V kategórií neskorý zber je možné použiť k uvoľneniu aromatických látok z bobúľ krátkodobú maceráciu rmutu v riadených podmienkach. Týmto krokom sa dosiahne vyššia extraktývnosť a plnosť vína. Neskorý zber je významný aj z toho pohľadu, že Silvánske zelené je veľmi kvalitné ako suché víno. U vín z tejto odrody môžme očakávať aromatickú vôňu s ovocnými a korenistými tónmi, chuť plnú, extraktývnu a korenistú, so sviežou kyselinkou.
Zdroj: vino.sk
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.