Veltlín červený skorý - Hrozno
Veltlín červený skorý
Veltlín červený skorý
Veltlínske červené skoré dáva vína jemne ovocné, s tónmi domáceho ovocia, s jemnou chuťou a pikantnou kyselinkou.
Synonymá:
Česká republika: Veltlínske červené ranné, Večerka, Masový hrozen, Malvazinka
Francúzsko: Valtliner rouge précoce, Malvoasie rouge du Pô
Nemecko, Rakúsko: Früher roter Malvasier, Frühroter Veltliner, Italienischer Malvasier
Taliansko: Malvoasia rossa
Pôvod a rozšírenie:
Existuje domienka, že je jej pravlasťou talianske údolie Valteline, ale táto odroda nie je v Taliansku vôbec rozšírená. Pravdepodobnejšie pochádza z Dolného Rakúska, kde sa aj hojne pestuje. Najnovšie genetické výskumy naznačujú, že je náhodným krížencom Veltlínskeho červeného s Silvánskym zeleným. Okrem Rakúska sa pestuje v Maďarsku. V Českej republike sa pestuje na 280,7 ha. Na Slovensku zaberá približne 2 % plochy vinohradov a pravdepodobne sa bude táto plocha stále zmenšovať. Zaregistrovaná je od roku 1952.
Morfológia:
List: Stredne veľký až veľký, výrazne 5 laločnatý, s plytko sieťovitým povrchom. Na spodnej strane je hladký.
Strapec: Stredne veľký až veľký, priemerne 120 mm dlhý, hustý, cylindrický aj cylindricko-kónický s krátkou stopkou.
Bobuľa: Malá až stredne veľká, guľovitá až elypsoidná (13 x 12 mm), červená, pravidelná.
Fenológia:
Je relatívne skoro dozrievajúca odroda. Nepučí skoro, ale kvitne už medzi prvými. Dozrieva najčastejšie v tretej dekáde septembra.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Na polohu je nenáročná. Neznáša však vlhké nížinné polohy, lebo hrozno ľahko hnije. Pre túto odrodu sa odporúčajú pôdy suché, nie príliš úrodné pôdy.
Rez a vedenie: Vhodné je vysoké aj stredné vedenie. Odporúčané zaťaženie je 8 očiek na m2.
Úroda: Úrodnosť sa pohybuje nad 10 t.ha-1, pričom dosahuje cukornatosť 15 – 18 °NM a obsah kyselín sa pohybuje v rozmedzí 8 – 10 g.l-1.
Enológia:
Veltlínske červené skoré je vhodná odroda predovšetkým pre výrobu kvalitných akostných vín. Je tiež veľmi dobrou zložkou ,,cuveé“. Technológiu vína treba smerovať cestou zvýraznenia aromatického prejavu vína a zachovania sviežej kyseliny k chuťovému dojmu vína. Preto je vhodné dôkladnejšie odkalenie muštu, aplikácia čistej kultúry kvasiniek a kvasenie pri nižších teplotách. Táto technológia pomôže získať svieže a veľmi rýchlo a dobre pitné víno. Pre zachovanie tohto stavu vína je vhodné fľašovať pod plastové uzávery. Veltlínske červené skoré dáva vína jemne ovocné, s tónmi domáceho ovocia, s jemnou chuťou a pikantnou kyselinkou
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.