Veltlín zelený - Hrozno
Veltlín zelený
Veltlín zelený
Víno odrody Veltlínske zelená je aromatické, s charakterom domáceho ovocia, mandľovou arómou, tónmi lipového kvetu, špargle a zeleného hrášku. Má veľmi dobrú chuťovú plnosť a pikantnú kyselinku.
Synonymá:Slovenská republika: Veltlín, Zelený muškátel, Zelenák
Česká republika: Ryvola bílá, Tarant bílý
Francúzsko: Valteliner vert, Valteliner blanc
Nemecko, Rakúsko: Weisser Veltliner, Grüner Veltliner, Weisser Reiflaer, Grüner Muskateller
Taliansko: Ranfol bianco
Pôvod a rozšírenie:
Podľa najnovších genetických analýz sa najviac podobá odrodám Tramín a Červenošičiak. Za pravdepodobnú krajinu pôvodu sa považuje Dolné Rakúsko. Nemožno však vylúčiť ani možnosť, že pochádza zo severného Talianska z údolia Valtelino. Najväčší pestovateľský význam má však v Rakúsku, ktorého je typickou špecialitou a tvorí viac ako 33 % plochy vinohradov. Pestuje sa aj v Nemecku, v krajinách bývalej Juhoslávie a Maďarsku.
V ČR patrí k najpestovanejším odrodám. Na Slovensku je najpestovanejšou odrodou a s výsadbami 2766 ha sa na celkovej ploche vinohradov podieľa 18,3 %. Odroda bola zaregistrovaná v roku 1941.
Morfológia:
List: Stredne veľký až veľký, výrazne 5 laločnatý. Čepeľ je päťuholníková alebo okrúhla s neurčito zvlnením povrchom. Stopka listu je stredne dlhá
Strapec: Stredne veľký až veľký, v priemere 150 mm dlhý, hustý s krátkou stopkou. Má cylindricko-kónický tvar a pri základe osi najčastejšie tvorí dve krídielká.
Bobuľa: Stredne veľká, guľatá, v priemere má 15 mm. Je pravidelná s vypuklými stranami a zaokrúhleným vrcholom, bodkovaná, žltozelenej farby.
Fenológia:
Všetky fenologické fázy prebiehajú v strednom období, hrozno však možno oberať až medzi poslednými odrodami.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Vyhovujú mu slnečné, vzdušné a teplé polohy, neznáša výsušné polohy. Vyžaduje pôdy hlboké, teplé, skôr ľahšie, dobre zásobené živinami a primerane vlhké.
Rez a vedenie: Odrode vyhovuje skôr kratší rez, pri ktorom sa kry menej zaťažujú úrodou. Vyhovuje mu stredné aj vysoké vedenie. Kry by sa mali zaťažovať maximálne 6 – 7 plodonosnými očkami na m2.
Úroda: Výnosy sa pohybujú v rozmedzí 14 – 21 t.ha-1, pri priemernej cukornatosti 17°NM a obsahu kyselín 7,5 – 8,5 g.l-1 i viac. Súčasným trendom je však kry menej zaťažovať a tým dosiahnuť väčšiu kvalitu hrozna.
Enológia:
Z Veltlínskeho sa produkujú najmä akostné vína. Na našom trhu však sa stretávame i s vysoko kvalitnými vínami vo všetkých prívlastkových kategóriách. Veltlínske zelené je vhodné i na produkciu vín s charakterom svojho ,,terroir“. Hrozno možno spracovávať metódou krátkodobej macerácie. Táto technológia smeruje k zvýrazneniu aromatického charakteru a zabezpečeniu plnosti chuťového dojmu vína. Veltlínske zelené je tiež možné spracovávať technológiou riadeného kvasenia pri nízkej teplote (15 °C) za účelom dosiahnutia sviežich a veľmi dobre pitných vín. Takéto víno je potom vhodné ku konzumácií ako mladé víno. Víno odrody Veltlínske zelená je aromatické, s charakterom domáceho ovocia, mandľovou arómou, tónmi lipového kvetu, špargle a zeleného hrášku. Má veľmi dobrú chuťovú plnosť a pikantnú kyselinku.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.