Zweigeltrebe - Hrozno
Zweigeltrebe
Zweigeltrebe
Zweigeltrebe dáva vína s veľmi atraktívnou rubínovou farbou. Vo vôni sa prejavujú výrazné čerešní a višní, u vyšších stupňoch zrelosti sa vyskytujú tóny lesného ovocia.
Česká a Slovenská republika: Zweigelt
Rakúsko: Zweigelt blau, Blaue Zweigeltrebe
Pôvod a rozšírenie:
Je to relatívne mladá rakúska odroda, ktorá vznikla krížením odrôd Svätovavrinecké x Frankovka modrá. V roku 1922 ju v Klosterneuburgu vyšľachtil riaditeľ Šľachtiteľskej stanice pre vinič F. Zweigelt. V súčasnosti je v Rakúsku najrozšírenejšou odrodou na výrobu červených vín. Z Rakúska sa rozšírila do Maďarska a v šesťdesiatych rokoch na Moravu (883,1 ha výsadieb) odkiaľ prenikla aj na Slovensko. U nás sa pestuje na 70 ha, čo predstavuje 0,46 % plochy vinohradov. Do Listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1980.
Morfológia:
List: Veľký, širší ako dlhší, 3 – laločnatý, zriedka 5 – laločnatý, iba plytko vykrajovaný. Čepeľ je tmavozelená, neurčito zvlnená, na spodnej strane hladká. Stopka je stredne dlhá.
Strapec: Stredne veľký, v priemere 150 mm dlhý, kónický, veľmi hustý, pri základe vytvára krídelko.
Bobuľa: Malá až stredná, guľatá so zaokrúhleným vrcholom, modrá, celoplošne voskovo osrienená.
Fenológia:
Pučí v druhej dekáde apríla a kvitnutie nastáva v prvej dekáde júna. Bobule začínajú mäknúť v prvej dekáde augusta. Odroda dozrieva koncom septembra až začiatkom októbra.
Agrobiológia:
Poloha a pôda: Možno ju pestovať prakticky vo všetkých vinohradníckych oblastiach Slovenska. Ideálne sú svahovité a dobre exponované pozemky. Vhodné sú dobre výživné pôdy, stredne hlboké, hlinito-piesočnaté. Možno ju pestovať i na pôdach s vyšším obsahom vápnika. Neznáša suché stanoviská. Rez a vedenie: Veľmi vhodným pestovateľským tvarom je stredné vedenie s rezom na vodorovné alebo mierne ohnuté ťažne. Odporúčané zaťaženie je 6 plodonosných očiek na m2.
Úroda: Plodnosť dosahuje 10 – 15 t.ha-1, pri cukornatosti 16,5 – 19 °NM a obsah kyselín je 7 – 9 g.l-1.
Enológia:
U odrody Zweigeltrebe sú tiež rozdielne technologické postupy spracovania hrozna medzi prívlastkovými a akostnými vínami.
Pri spracovaní hrozna v prívlastkovej kvalite a veľmi dobrou fenolovou zrelosťou využívame všetky kroky modernej výroby červených vín. Hrozno spracovávame dlhšou maceráciou pri teplotách nad 25°C aby sme zabezpečili optimálnu extrakciu farby, tanínov a predovšetkým plnosť chuti. Veľmi významné miesto v technológií má mikrooxidácia a zrenie v sudoch. Doporučuje sa zrenie v klasických veľkoobjemových drevených sudoch, alebo i sudoch barrique. Biologické odbúravanie kyseliny jablčnej je nenahraditeľnou súčasťou tejto technológie. Výsledný produkt by mal mať výraznú arómu, jemné taníny a vysokú chuťovú plnosť. Hrozno z akostných kategórií spracovávame krátkodobou maceráciou trvajúcou 5 – 7 dní. Vína tohto typu často zrejú v nerezových tankoch, za pomoci mikrooxidácie robenej pomocou dávkovaču kyslíka. Z tejto odrody sa často vyrábajú ružové vína. Technológia ich výroby často vyžaduje iba niekoľkohodinovú maceráciu, okamžité lisovanie a výrobu prísne reduktívnym spôsobom z dôvodu zachovania kvality farby vína a sviežej chuti. Zweigeltrebe dáva vína s veľmi atraktívnou rubínovou farbou. Vo vôni sa prejavujú výrazné čerešní a višní, u vyšších stupňoch zrelosti sa vyskytujú tóny lesného ovocia.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.
Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.